
Ce este Copaiba si cum se obtine uleiul esential?
Balsamul de copaiba (Ko-pah-ee-bah) este o oleo-rasina obtinuta prin incizarea trunchiului, procedeu care nu afecteaza arborele, originar din America de Sud. Copaiba sau copahu este un arbore impunator care poate atinge o inaltime de 35, pana la 100 de metri si un diametru de 1,40 metri. Acesta creste in padurile amazoniene din Brazilia, Columbia, Peru si Venezuela. Arborele de copaiba produce o oleo-rasina denumita si balsam de Amazonia, considerata din cele mai vechi timpuri de catre indigeni ca fiind “uleiul vietii” datorita extraordinarelor proprietati terapeutice. Dintr-un arbore se obtin in fiecare sezon aproximativ 50 de litri de ulei. Uzual, dupa ce se colecteaza rasina, se foloseste cel mai popular proces de extractie: distilarea cu aburi. Acest ulei esential impresionant si puternic contine 55% beta-cariofilena, cea mai mare cantitate din orice ulei esential cunoscut – de 6-8 ori mai mult decat in uleiul esential de cuisoare. Uleiul de cuisoare este cel mai puternic antioxidant, dar cel de copaiba il suclaseaza prin proprietatile sale antiinflamatorii. Beta-cariofilena este recunoscuta pentru utilizarea sa pentru calmarea durerilor, a disconfortului digestiv, pentru sprijinul oferit functionarii sanatoase a articulatiilor, etc. Uleiul de copaiba este definit ca fiind cel mai puternic antiinflamator din lume, datorita compozitiei sale unice.
Copaiba, ulei blând și văr bun cu Tămâia, intră în categoria Betacarophylenelor, dar fără să interacționeze cu receptorii CB1 care dau senzația de ”high”. Copaiba merge către receptorii CB2 care sustin sistemul endocrinologic si imunitar.Similar și cu Piperul Negru, acționează pe partea de calmare a emoțiilor, dar și fiziologic ajută la curățarea tenului.
Pe parte de emoțional, Copaiba ”invită” pe oameni să se reconecteze cu trecutul lor. Degajează în organism o profundă energie care leagă experiențele între ele, care ne dezvăluie în final sensul și mesajule acestor experiențe avute în viață”.
Metoda de extragere: Distilare cu abur
Partea plantei: Copaifera reticulata, officinalis, coriacea și langsdorffii (rășină).
Poate cauza sensibilizare cutanată. A nu se lăsa la îndemâna copiilor. Evitați contactul cu ochii, interiorul urechilor și zonele sensibile. Evitați expunerea la soare sau raze ultraviolete timp de 12 ore după aplicarea produsului.